Kebabczeta i inne Bułgarskie przysmaki
-
IwonaKebabczeta to smaczna moja ulubiona potrawa mięsna, przyrządzana najczęściej z siekanej cielęciny, ostro przyprawiona pieprzem, cebulą, papryką. Podaje się z frytkami, sałatką z surowej papryki. pomidorami, czasem kapustą. Zimą podaje się do kebapczeta marynowane jarzyny. Warto popić zimnym piwem, jeszcze lepiej winem. Polecam wszystkim !
2 stycznia 2015 -
-
TomekJadłem to typowy bałkański przysmak. Cielęcina, są też opcje z wołowinki, generalnie oni tam lubią mięsne potrawy. Mięso pieczone, grilowane i podpieczone oto typowe bułgarskie jedzenie. Oczywiście polecam :)
Bułgarska Kebabczeta -
ArekJa wole Kebab Hajduszki to pokrojone na kawałki mięso jagnięce smaży się na gorącym tłuszczu wraz z drobno pokrojoną cebulą. Zasmaża się lekko, dodaje pomidory i smaży dalej.
2 stycznia 2015
Dodaje się mąkę, sól, czosnek w ząbkach, pieprz i zalewa wszystko rosołem lub wodą. Gdy mięso zmięknie, dodaje się odzielnie uprzednio przesmażone kartofle, świeże grzyby, ostrą paprykę, pomidory i piecze dalej.
Przed podaniem posypuje się po wierzchu drobno posiekaną pietruszkę zieloną i liśćmi mięty. -
MonisiaBułgarska kuchnia... coś wspaniałego. Ja się ostatnio zaopatrzyłam w polomarkecie w dużo produktów bałkańskich. Do jutra ta akcja obowiązuje. W każdym razie ja najbardziej lubię bułarski chłodnik. Ogórek, jogurt naturalny, ząbek czosnku, 200ml wody, pęczek koperku, orzechy włoskie, olej i sól. Suuuper smaki :)
13 lipca 2015 -